Poets goed!

Met een beugel in je mond blijven voedselresten gemakkelijk achter op je tanden. Gevolg: bacteriën tieren welig en het gevaar van gaatjes, tandvleesontstekingen en gele of vlekkerige tanden ligt op de loer. En je hebt je beugel toch juist om een mooi gebit te krijgen? Daarom: voorkom problemen en zorg dat je je tanden schoonhoudt. Dat betekent: minstens twee keer per dag goed poetsen en ragertjes gebruiken. 

 

Mankeert er iets aan je losse beugel of buitenbeugel?

• Als er iets mankeert aan je losse beugel of buitenbeugel, laat deze dan uit en bel de praktijk tijdens openingsuren (070-3083280). Je krijgt dan zo snel mogelijk een afspraak.

• Zit er bij je buitenbeugel een ringetje om één van je kiezen los? Laat de buitenbeugel uit, wees voorzichtig met poetsen bij het losse ringetje en bel ons z.s.m. om het ringetje weer vast te zetten. Neem de buitenbeugel dan ook mee! Valt het ringetje er helemaal uit? Gooi het niet weg, maar breng het mee naar de afspraak. Dan kunnen we het opnieuw vastzetten.

 

Mankeert er iets aan je slotjesbeugel?

• Zit er een slotje los? Bel de praktijk tijdens openingsuren (070-3083280), dan maken we zo snel mogelijk een afspraak. Wees voorzichtig met poetsen bij het losse slotje.  Valt het slotje er helemaal uit? Gooi het niet weg, maar breng het mee naar de afspraak. Dan kunnen we het slotje opnieuw vastzetten.

• Prikt het draadje aan de achterzijde van de beugel? Dat kan vooral in de eerste maanden van de behandeling gebeuren. Probeer het draadje met was af te plakken. Helpt dit niet, bel dan naar de praktijk (070-3083280). Buiten de openingsuren van de praktijk kun je het Tandarts Bemiddelingsbureau bellen (0900-821 22 30 of 020-506 38 41). 

• Kun je het Tandarts Bemiddelingsbureau niet bellen, dan kun je iemand laten proberen het draadje af te knippen. Zorg er wel voor dat diegene het afgeknipte draadje goed vast kan pakken, zodat het niet in je keel terechtkomt. Ben je hier niet zeker van, doe het dan niet. 

 

Mankeert er iets aan het draadje achter je tanden?

Na een behandeling met een beugel volgt vaak de retentie, met een draadje dat vastzit achter je tanden. 

• Prikt het draadje? Dan zit het meestal los. Wees voorzichtig met harde dingen afbijten aan de zijde waar het draadje prikt. Bel de praktijk tijdens openingsuren (070-3083280). Je krijgt dan zo snel mogelijk een afspraak. 

• Valt het draadje er helemaal uit? Gooi het niet weg maar breng het bij de afspraak mee! Mogelijk kunnen we het draadje opnieuw vastzetten.

 

Heb je kiespijn?

Heb je kiespijn, dan hoeft dat niet altijd aan je beugel te liggen. Bel daarom eerst de tandarts. Als die denkt dat het door de beugel komt, kan hij je alsnog doorverwijzen naar onze praktijk. 

 

Heb je pijn door je beugel?

Je beugel duwt je tanden in een nieuwe positie en dat is lang niet altijd prettig. Zeker als je de beugel net hebt en de uren nadat je beugel is bijgesteld kan het ongemakkelijk aanvoelen. Heb je pijn en denk je dat het echt niet in orde is, wacht dan niet tot de volgende controle, maar neem contact met ons op. Bel ons indien mogelijk tussen 8.00 en 10.00 uur, zodat we je eventueel dezelfde dag nog kunnen helpen. Als de praktijk gesloten is, hoor je op het antwoordapparaat het nummer van het tandartsbemiddelingsbureau, die kan je verder helpen..